T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ERZURUM / NARMAN - Şehit Fırat Bulut Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Haberler

Şbt

Narman Mecidiye Teknik Anadolu Lisesi ERBAB kapsamında  haftalık kitap okuma saatlerini titizlikle uyguluyor

Şbt

USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ

 

Ustalık yeterliğini kazanmış; aday çırak, çırak, kalfa ile meslekî ve teknik eğitim okul ve kurumları öğrencilerinin iş yerindeki eğitiminden sorumlu, meslekî eğitim tekniklerini bilen ve uygulayan kişidir. 

 

Yukarıdaki tanımdan da anlaşılacağı üzere bir işyerinde çırak çalıştırmak için Usta Öğreticilik belgesi bulundurma şartı vardır.  

3308 sayılı kanun-Madde 15- Aday çırak ve çırak almak için işyerinde usta öğretici bulunması şarttır. 

 

Usta öğretici belgesi alabilmek için Ustalık belgesi veya İşyeri açma belgesi sahibi olmak ve Mesleki (Çıraklık) Eğitim Merkezleri tarafından açılmış olan 40 saatlik Usta öğreticilik kurslarını başarı ile bitirmiş olmak gerekir.

 

Usta Öğretici Belgesi Nasıl Alınır?  

 

330 sayılı kanun -madde 31- Ustalık yeterliğini kazanmış olanlar Bakanlıkça açılacak iş pedagojisi kurslarını başarıyla tamamladıkları takdirde kendilerine usta öğreticilik belgesi verilir. 

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği- Madde 72- Ustalık belgesine sahip olup aday çırak, çırak, kalfa ve öğrencilerin iş yerindeki eğitiminden sorumlu meslekî eğitim tekniklerini bilen ve uygulayan kişileri yetiştirmek üzere kurumlarda iş pedagojisi kursu açılır. Mesleğin özelliğine göre düzenlenecek kurslar, gerektiğinde kurum dışında ve çalışma saatleri içinde de açılabilir.Kursların özel amaçları ve bu amaçları gerçekleştirecek derslerin çeşitleri, süreleri ve konuları Bakanlıkça hazırlanacak öğretim programlarında belirtilir.  

 

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği- Madde 74 -c  Usta öğreticilerin eğitimi için iş pedagojisi kursuna katılan ustaların devamsızlıkları, her ders için ayrı ayrı tutulur. Ustalar, eğitim süresinin en az 3/4´üne devam etmek zorundadırlar. Daha fazla devamsızlığı olanlar, daha sonraki bir tarihte düzenlenecek kurslarda devam edemedikleri derse katılırlar.  

 

Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği- Madde 86 -f  Usta öğreticilerin iş pedagojisi kurs sonu sınavı, test şeklinde yapılır. Soru sayısı, derslerin ders saatleri dikkate alınarak belirlenir. Konuların işlenmesinde ayrı öğretmenlerin görev alması durumunda sorular, ilgili öğretmenlerce hazırlanarak kurs sonunda tek sınav şeklinde uygulanır. 

 

Kursa katılanların başarılı sayılabilmeleri için kurs sonunda yapılan sınavda, en az 45 puan "Geçer" not almaları gerekir. Sınavda başarılı olamayanlar, daha sonra açılacak kursların bitiminde yapılacak sınavlara katılabilirler. 

 

Usta öğreticilik kurslarına katılmak isteyenler Usta öğretici Kursu başvuru dilekçesi doldurarak merkezimize başvuruda bulunurlar. 

Kurs grupları oluşturulduğunda adaylara kurs tarihleri bildirilerek çağrı yapılır. 

 

Merkezimizde kurslar mesai saatleri dışında yapılmaktadır. (Hafta içi akşam saatlerinde)

 

Kayıt İçin Gerekli Belgeler

 

1-Dilekçe

2-Ustalık belgesi aslı ve fotokopisi (aslı onaylanıp iade edilir)

3-4 adet vesikalık fotoğraf

4-Okul diploma yada tasdiknamesi aslı ve fotokopisi (aslı onaylanıp iade edilir)

5-Nüfus cüzdan fotokopisi

6-Sağlık raporu

 

Detaylı bilgi : http://mem.meb.k1

Şbt

Sağlığa Zararlı Alışkanlıklar Nelerdir?

  • Sigara kullanımı
  • Alkol bağımlılığı
  • Morfin, kodein ve eroin gibi uyuşturucular.
  • Aşırı yağlı ve karbonhidratlı yiyecekler.
  • Sedanter yaşam tarzı

 

Şbt

Millî Eğitim Vakfı'nın Amacı: "Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı her kademe ve türdeki eğitim kurumlarında, eğitim ve öğretimin; toplum ve kişilerin ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayacak nitelik ve niceliğe ulaşması için, maddi ve manevi katkıda bulunmak ve bu amaçla yeni kaynaklar sağlamak"tır.

Şbt

Mesem Kapsamında Ustalık Kalfalık belgelerini Sınavda başarılar olan öğrencilere verdik

Şbt

Yeşilay, 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü'nde "Koronavirüs sigara içeni sever" mesajıyla herkesi sigarayı bırakmaya davet ediyor. Sigara, solunum yolunu tahrip ederek koronavirüse yakalanma riskini artırırken tedavi şansını da düşürüyor. Yeşilay, sigarayı bırakmanın koronavirüs döneminde daha da önem kazandığını vurguluyor.


Yeşilay'ın 100 yılı aşkın süredir bağımlılıklarla mücadelesini sürdürdüğünü belirten Yeşilay Karaman Şube Başkanı İhsan DURU şunları söyledi:


"Yeşilay olarak 5 farklı bağımlılık türüyle mücadele ediyoruz ve tütün bağımlılığı ile ilgili çalışmalarımız da tüm faaliyetlerimiz içinde önemli bir yer tutuyor. Özellikle koronavirüsün 1 yıla yakın süredir hayatımızı etkilediği bu dönemde, akciğerlerimizin sağlığının ne kadar önemli olduğunu daha iyi anladık. Bu nedenle sigarayla mücadele edilmesi ve vatandaşlarımızın sağlıklı bir yaşam için sigarayı bırakması büyük önem taşıyor. Yeşilay olarak 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü'nde herkese sigarayı bırakma çağrısı yapıyor ve sağlıklı bir yaşama ilk adımı atmaları için onlara davette bulunuyoruz. Bu konuda destek almaya ihtiyaç duyan Karamanlı vatandaşlarımıza Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimiz (YEDAM) aracılığıyla her zaman destek vermeye hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz."

Şbt

Dünya Cüzzam Günü

İnsanlık tarihi boyunca en çok korkulan hastalıkların başında Cüzzam yani diğer bir adıyla Lepra hastalığı gelmektedir. Geçmiş dönemlerde Cüzzam hastalığına yakalananlar için günahlarına karşılık cezalandırıldığı fikri hakim olmuştur ve bu insanlar bir nevi toplumda uzaklaştırılmıştır.

Dünya Cüzzam Günü her yıl Ocak ayının son Pazar günü kutlanır. Dünya Cüzzam Günü, 1954'te Fransız gazeteci ve aktivist Raoul Follereau tarafından kuruldu. Hindistan'da Dünya Cüzzam Günü, Mahatma Gandhi'nin ölüm yıldönümü olan 30 Ocak'ta kutlanır.

Follereau, Dünya Cüzzam Günü'nü iki amaçla oluşturdu: cüzzamdan etkilenen kişilere eşit muameleyi savunmak ve hastalığı çevreleyen tarihsel yanılgıları düzelterek halkı cüzzam hakkında yeniden eğitmek.

Dünya Cüzzam Günü, cüzzam veya Hansen hastalığı da denilen hastalık hakkında toplumun farkındalığını artırmak ve cüzzamın ortadan kaldırılmasını sağlamak için zorunlu olan fon akışını teşvik etmek için oluşturulan bir gündür.

Her 'Dünya Cüzzam Günü'nün ana teması, cüzzamlı endemik bölgelerdeki hastalığa tedavi sağlamayı ve hastaların haysiyetli bir yaşam sürmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Cüzzam hastalarının toplumla sorunsuz entegrasyonunu sağlayan bütüncül bir yaklaşım, her Dünya Cüzzam Günü'nün ilkesini oluşturur.

Cüzzam Nedir?

Hastalık nedeni olan basil 1873 yılında Gerhard Armauer Hansen tarafından tanımlanmış, Cüzzam mikrobu, 1876'da yine Norveçli bilim insanı Armauer Hansen tarafından keşfedilmiştir. Hansen hastalığı da denilen bu hastalık, öncelikle, deri ve siniri tutarak belirtilerini gösteren kronik seyirli bir enfeksiyon hastalığı olup tarih boyunca bu hastalığı taşıyan kişiler toplum dışına itilmiş ve gettolarda yaşamaya mahkum edilmiştir.

Bugün cüzzamın tedavi edilebileceğini biliyoruz. Antibiyotikler bakterileri yok edebilir ve tedaviden sonraki birkaç ay içinde hastalık tamamen iyileştirilebilir. Hastalık erken teşhis edilirse hastalar çeşitli komplikasyonlardan kurtulabilirler. Komplikasyon durumunda, gelişmiş tıbbi tedavi, bazı durumlarda sinir hasarını tersine çevirebilir; Günümüzde, sinir hasarının geri döndürülemezliği ve belirli bir miktarda sakatlığın en kötü senaryosunda bile, hastanın yeniden iyileşmesine yardımcı olmak için kişiye gelişmiş rehabilitasyon yöntemleri ile yardım edilebilir.

Cüzzam Türleri

Cüzzam hastalığı, vücut direncine bağlı olarak birbirinden ayrılan iki ana tip ve iki ara tip olarak sınıflandırılır. Ana tipler Lepramatöz ve Tüberküloit tip, ara tipler ise Borderlein ve İndetermine tip cüzzamlardır.

Cüzzam bugün hala var mı?

Dünyada hala cüzzam hastalığı maalesef görülmektedir. Ancak, günümüzde hastalık nadirdir. Ayrıca tedavi edilebilir. Çoğu insan tedavi sırasında ve sonrasında normal bir yaşam sürmektedir. Son yıllarda, Amerika Birleşik Devletleri'nde birkaç kişiye cüzzam teşhisi kondu, pek çok kişinin artık var olmadığına inandığı bir hastalıktır.

"Cüzzam" kelimesi dünyanın her yerindeki insanlarda korku uyandırsa da paniğe kapılmaya gerek yok.

Neden cüzzam deniyor?

Binlerce yıldır insan sağlığını etkileyen Cüzzam hastalığının İngilizce adı Leprosy, Yunanca λέπρᾱ ( léprā ) kelimesinden , λεπῐ́ς'dan ( lepís ; "ölçek") almaktadır. "Hansen hastalığı" terimi ise Norveçli doktor Gerhard Armauer Hansen'den gelmektedir.

İnsanlar nasıl cüzzam olur?

Hansen hastalığı olarak da adlandırılan cüzzam bulaşıcı bir hastalıktır. Yayılmasının bir yolu kişiden kişiye bile olsa, yakalanmak aslında zor. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, insanların yaklaşık % 95'i bu hastalığa neden olan bakterilere karşı bağışıktır. Bu kadar çok insan bağışık olduğu için, onu nasıl yakaladığımız hala biraz muamma.

Herkes cüzzam hastalığına yakalanabilir ve her yaşta gelişebilir, ancak çocuklar yetişkinlerden daha duyarlı görünmektedir. Cüzzam'ın en çok 5 ila 15 yaş arası veya 30 yaşın üzerindeki kişilerde geliştiği görülmektedir.

Bilim adamları, cüzzama yakalanmak için sağlıklı bir insanın cüzzamlı biriyle aylarca yakın teması olması gerektiğini belirtiyor. Cüzzamlı bir kişi hapşırdığında veya öksürdüğünde hastalığın yayıldığına inanılıyor. Sağlıklı bir insan, enfekte damlacıkları defalarca soluyorsa, bu hastalığı yayabilir.

Cüzzama yakalanmak için çok fazla maruz kalmak gerekir. Birisi cüzzam hastasıysa, tek bir el sıkışma veya o kişinin yanında oturarak geçirilen birkaç saat hastalığı yaymaz. Cüzzam olmak için sık sık o kişinin yanında oturmanız veya el sıkışmanız gerekir.

Ayrıca bir armadilodan cüzzam da alabilirsiniz. Bir armadillo ile uğraşarak veya bu hayvanların yaşadığı bir alanda vakit geçirerek hastalığa yakalanmak mümkündür.

Cüzzam temas veya dokunmayla yayılır mı?

Doktorlar cüzzamın nasıl yayıldığından tam olarak emin değiller. Cüzzam çok bulaşıcı değildir. Bu nedenle cüzzam hastalığı olan birine dokunarak veya temas ederek hastalığa yakalanmazsınız. Cüzzam vakalarının çoğu, hastalığa sahip olan biriyle uzun süreli temastan kaynaklanmaktadır.

Şbt

Narmnda ilkdefa Ustalık ve Kalfalık sınav programına aldığımız işletme sahipleri ōgrencilerimizi uygulama beceri  sınavlarına aldık başarılı olan ōgrencileeimize belgelerini verecegiz

Ock

Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası6-12 Ocak73. VEREM EĞİTİM VE PROPAGANDA HAFTASI BİLGİ NOTU

(05-11 OCAK 2022)

  

   1947 yılında kutlanmaya başlanan "Verem Eğitim ve Propaganda Haftası", her yıl Ocak ayının ilk Pazar gününden başlayan haftada kutlanır. Verem Haftasının amacı, toplumun verem (tüberküloz) hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesidir.

   Tüberküloz halen dünya genelinde ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmekte ve çoğunlukla ekonomik olarak üretken yaş grubundaki erişkinleri tutmaktadır. Tüberküloz basili hava yolu ile bulaşır. Basilin kaynağı, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen aktif akciğer ve gırtlak tüberkülozu olan hastalardır. Hasta insanlardan öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaşır. Tedavi ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Hastaların çoğunda ortalama 2-3 haftada bulaştırıcılık yok olur.

   Tüberküloz enfeksiyonu vücutta tüberküloz basilinin sessiz durduğu ve adeta hapsedildiği bir durumdur. Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri tüberküloz basili ile enfektedir. Tüberküloz enfeksiyonu basilin vücuda girmesinden sonra 8-10 haftada tüberkülin deri testinin (TDT) pozitifleşmesi ile kendini gösterir. Verem mikrobu vücudagirdikten sonra yıllarca hastalık yapmadan akciğerlerde bekleyebilir, tüberküloz enfeksiyonu olan kişilerin yaklaşık %5-15'inde yaşamlarının bir döneminde tüberküloz hastalığı gelişme riski vardır; tüberküloz basiliyle karşılaşan insanların %90'ı ise hayatları süresince enfekte olarak kalır.

   Tüberküloz hastalığı; tüberkülozla ilgili klinik belirti ve bulguların ortaya çıktığı duruma denilir. Hastalığın gelişmesine yol açan, vücut direncini düşüren, bağışıklığı etkileyen hastalıklar ve etkenler vardır. HIV/AIDS vücut direncini en çok düşüren hastalıktır. Bunun dışında başta şeker hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, bazı kanserler, silikoz, ilaç ve alkol bağımlılığı, tütün kullanımı olmak üzere bazı kronik hastalıklar, ideal vücut ağırlığının %90'ından daha az kiloda olması, bağışıklığı baskılayıcı tedavi uygulanması da vücut direncini düşürür. 5 yaşından küçüklerde vücut direnci düşük olduğundan hastalığa yakalanma riski fazladır. Tüberküloz hastalığı saç ve tırnak hariç tüm doku ve organları tutabilir, tuttuğu doku ve organa göre bulgu ve belirti gösterir, ancak en çok akciğerlerde görülür. Hastalığın tuttuğu diğer organlar arasında en sık görülenler; akciğer zarı, lenf bezleri, kemikler, böbrekler ve beyin zarlarıdır (menenjit).

   Tüberküloz hastalığının belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Genel yakınmalar:

    -Halsizlik,

        -İştahsızlık,

           -Kilo kaybı,

              -Çocuklarda Kilo Alamama,

                -Ateş,

                  -Gece Terlemesi vb. olabilir.

  • Solunum sistemi yakınmaları: 2-3 haftadan fazla süren ve inatçı öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığıdır.
  • Gırtlak tüberkülozu ses kısıklığı yapabilir.
  • Diğer organları tutan tüberküloz hastalığında ilgili organa ait bulgular olabilir (lenf bezlerinin şişmesi, idrarda kan görülmesi, eklemde şişlik vb.).
  • İki- üç haftadan uzun süren ve özgül olmayan antibiyotik tedavisi almış olmasına rağmen klinik yanıt alınamayan öksürükte tüberküloz hastalığından şüphelenmek gerekir.

 

    Tanı konulan tüm tüberküloz hastaları verem savaş dispanserinde kaydedilir. Ülkemizde tüberküloz tedavisi ücretsizdir. Tedavide verilen ilaçların düzenli içilmesi çok önem taşır; tüberküloz tedavisinde ilaçlar eksik ya da düzensiz kullanılırsa hastalık iyileşmez, tedavisi güçleşerek çok ilaca dirençli tüberküloz (ÇİD-TB) gelişebilir. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin veya başka bir görevlinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi (DGT) denilir.

     Bulaştırıcı tüberküloz hastası ile aynı havayı paylaşan ve tüberküloz basiline maruz kalan kişilere "temaslı" denilir. En çok hastanın aile bireylerine ve yakın çalışma arkadaşlarına bulaşma olur. Verem hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bu ortamlara temiz hava sağlamak, havadaki bulaştırıcı tanecikleri azaltır, bulaşma ihtimalini düşürür. Odanın güneş görmesi, ortamdaki verem mikroplarını öldürür. Verem hastası çevresindeki insanları hastalıktan koruyabilme adına; aksırırken, öksürürken mutlaka ağızlarını mendille veya kollarıyla kapatmalı, öksürük ve aksırık sonrasında ellerini yıkamalı ve bulaştırıcı dönemde kapalı ortamlarda, başka insanlarla birlikteyken maske kullanmalıdır.

   Bir toplumun veremden korunmasının en etkili yolu ise bulaştırıcı verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisidir. Tüberküloz hastasının aile bireyleri ve diğer temaslıları dispanserlerde ücretsiz olarak muayene edilir ve gerekli tetkikleri yapılır. Temaslı muayenesi sonucunda hasta olduğu tespit edilenler tedavi edilir, tüberküloz hastası ile teması olan kişide enfeksiyon gelişimini önlemek ve tüberküloz enfeksiyonu olan kişide tüberküloz hastalığı gelişimini önlemek amacıyla da koruyucu ilaç tedavisi verilmektedir.

   BCG (Verem) aşısı özellikle çocuklarda kanla yayılan ve beyin zarlarını tutan tüberküloz hastalığını önlemede etkilidir. İlimizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Ock

AHİ EVRAN YILI MÜNASEBETİ İLE OKULUMZDA 11 A SINIFI ÖĞRENCCİLERİ GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNE BİNAEN OKULUMUZDA DAGERLER PANOSUNU HAZIRLADILAR

Ock

Tüm sınıflarımız da Kitap okuma etkinliği duzenledik

Ock

Aahi Evran hakkında pano çalışması yapildi

Ock

Ahi Evran Tanıtımı ve Meslek etik ilkeleri hakkında sunum yapildi

Ock

Okul müdürümüz Cihat Demir tarafindan Okulumuz konferans Salonunda İLÇE OrtaŌgretim ōgretmenlerine LGS konferansı verildi

Ock

ERBAB KAPSAMINDA ERDEM KONULU KONFERANS YAPTIK